Behang-en-papierrestauratie


 

 

 

 

 

 

 

"Behangpapier" een bondige historiek

 

Het versieren van de binnenwanden van een woning moet zo oud zijn als de woning zelf. Nu nog kan men zien hoe de Egyptenaren en de Romeinen hun binnenmuren versierden met fijne kunstige muurschilderingen. In ons vochtig en koudere klimaat konden welgestelden het zich veroorloven de kille wanden van hun kastelen te voorzien van soms schitterende wandtapijten.

Voor de iets minder gegoede klasse zal behangpapier het alternatief worden voor deze onbetaalbare muurdecoratie


De vroegste sporen van behangpapier dateren uit de 16de Eeuw. Ze verschenen in de vorm van kleine handgeschepte vierkante vellen Ďdominoísí die door de dominotiers d.m.v. houtblokken werden bedrukt met een motief en nadien met de hand werden ingekleurd .
Dit ambacht werd door Vlaamse ambachtslui in Engeland geÔntroduceerd en de vellen dienden als versiering van houten muurpanelen.


Vooraleer het gedecoreerde papier definitief zijn opgang maakte als muurverfraaiÔng duurde het echter nog bijna twee eeuwen. Het was vooral na de introductie door de Oost-Indische Compagnie van het prachtig gedecoreerd papier uit het Verre Oosten (Japan, China, IndiŽ) dat een grotere behoefte ontstond naar deze vorm van muurverfraaiÔng . Voorlopig enkel nog bij edelen en rijke burgerij.

Motieven en technieken evolueren nu heel snel. Het waren vooral Engelse en Franse manufacturen die op deze nieuwe interieurtrend gingen inspelen en het behang steeds goedkoper gingen produceren.

Jean-Baptiste Rťveillon was de eerste die in 1753 papierrollen (10,70m) introduceerde door losse vellen handgeschept velijnpapier aan elkaar te kleven en deze vervolgens over de volle lengte te bedrukken met blokdrukken.

Op het einde van de 18de E verving men bij Manufacture Zuber de houtblokken door gegraveerde koperplaten en omstreeks half 19de E introduceerde Thomas Bell de gegraveerde cilinders waardoor een continue druk mogelijk werd.

Vanaf 1860 wordt het maken van behangpapier volledig geÔndustrialiseerd (vooral in Frankrijk). Men had keuzes tussen meerdere technieken en een veelheid aan kleuren en motieven. Door een vlottere productie en een nieuwe samenstelling van de papiergrondstof (houtpulp) werd het behangpapier als interieurelement voor iedereen bereikbaar.


De voornaamste motieven door de eeuwen heen zijn natuurobjecten (planten, bloemen, vlinders, vogels), later vooral geometrische en symmetrische figuren, doorlopende panoramische historische taferelen of landschappen, ook zich steeds herhalende patronen of verticale composities (arabesken). De bedrukking gebeurde met of zonder sjablonen (houtblokken), vlak of in relief, glanzend of mat.

Behangpapier wordt zeer trendgevoelig en heel exclusief als bekende kunstenaars er hun ontwerpen op laten aanbrengen (Pablo Picasso, Salvador Dali, Andy Warhol, Le Coubusier, William Morris, Frank Lloyd Wright, Henri Matisse, Berlage..)

Tegenwoordig worden behangsels gezeefdrukt en meest recentelijk, via digitale weg geplot. Het papier zelf wordt tegenwoordig gemaakt van chemische pulp of vinyl.

 

© Rosemie Cheroutre, Chebie Productions bvba, E. Gevaertdreef 10A, 9830 Sint-Martens-Latem.

 

Papierrestauratie papier restauratie papier behang behangrestauratie behangrestauratie